Panel dostępności

Lekcja o Grecji

2576
18-01-2018

            W czwartek 18 stycznia 2018 r. klasy drugie gimnazjum uczestniczyły w spotkaniu ze studentką – wolontariuszem  panią Angeliną, która  pochodzi z Grecji i przyjechała do Polski by opowiadać młodym ludziom o swoim kraju. Wspólnie ze szkołą podstawową nasi uczniowie uczestniczyli w ciekawej lekcji historii, geografii oraz języka angielskiego, gdyż pani Angelina opowiadała o swoim kraju w języku angielskim. W rolę tłumacza włączyła się pani mgr Marzena Pajor. Grecja to  kraj położony w południowo-wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. W skład Grecji wchodzi około 2500 wysp, w tym 165 zamieszkałych. Najważniejsze to Kreta, Dodekanez, Cykady i Wyspy Jońskie. Najwyższym szczytem jest wysoki na 2918 m n.p.m. Grecja ma długą historię i bogate dziedzictwo kulturowe. Uważana jest za spadkobierczynię starożytnej Grecji. Jako stanowi kolebkę całej cywilizacji zachodniej, miejsce narodzin demokracji, filozofii, Igrzysk Olimpijskich, wielu podstawowych twierdzeń naukowych, zachodniej literatury, politologii oraz teatru, zarówno komedii, jak i dramatu. Od 2002 r. Grecja zrezygnowała z własnej waluty, przyjmując euro. Flaga  Grecji jest prostokątem podzielonym na dziewięć ułożonych na przemian poziomych pasów: pięć niebieskich i cztery białe. W lewym górnym rogu umieszczony jest kanton z białym krzyżem na niebieskim tle.

Krzyż w kantonie wskazuje na przywiązanie Greków do cerkwi prawosławnej. Kolor niebieski symbolizuje niebo i otaczające Grecję morze, a biały - pianę morskich fal, z której, zgodnie z mitologią grecką, powstała bogini piękności Afrodyta. Według innej wersji, biel oznacza słuszność walki o wolność w 1821 roku.

            Uczniowie mogli też poznać typowe greckie potrawy. Najbardziej rozpoznawalnym serem jest w Grecji feta (po grecku znaczy „plaster”). Jest to tradycyjny bałkański ser. Produkowany jest z mieszanki mleka owczego z kozim lub tylko z mleka owczego. Kuchnia grecka charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek, która wykorzystywana jest niemal w każdym daniu greckim. Chrupiący chleb maczany w oliwie stanowi również popularną grecką przekąskę. Najpopularniejszym typem są oliwki kalamata, dodawane do potraw duszonych, sałatek lub spożywane jako przystawka.

Spośród ryb najczęściej spożywa się tuńczyka, barwenę, okonia, miecznika, sardynki, a z owoców morza krewetki, ośmiornice i małże. Przyrządza się je na wiele sposobów: z grilla przyprawiane czosnkiem i sokiem z cytryny, pieczone z jogurtem i ziołami, gotowane w gęstym sosie pomidorowym lub jako dodatki do zup.

            Na zakończenie pani Angelina pokazała najsłynniejszy grecki taniec czyli Zorbę. Najbardziej popularną wersją tańca w Grecji jest korowód, którego uczestnicy, spleceni ramionami, przesuwają się powoli w przód, zatrzymując się po każdym kroku. Popularna jest także wersja korowodu zwana hasapiko , znana z filmu Grek Zorba, taniec ów ma na celu wyrażenie „radości i braterstwa”.

            Na zakończenie wicedyrektor pan Wojciech Wrona, bardzo serdecznie podziękował pani Angelinie za ciekawie przygotowane spotkanie, podkreślając jego wartości historyczno-geograficzne oraz kulturowe. Słowa podziękowania skierowano również do Pani Katarzyny Janiczek Dyrektora Szkoły Podstawowej w Kamionnej za pomoc w organizacji, oraz Pani Marzenie Pajor za tłumaczenie całego spotkania.

 

 

0.0
Ostatnia modyfikacja: poniedziaek 22 stycznia 2018 14:19
Powiązane artykuły: Korpus Ochrony Pogranicza - prelekcja Lekcja z ZUS Lekcja „żywej historii" Lekcja w Izbie Regionalnej
Lekcja o Grecji

Kontakt

Żegocina 50
32-731 Żegocina

Tel/fax: 014 613 21 20
E-mail: zslgz1@wp.pl 

Regon: 851764135
NIP: 868-16-49-644

Inspektor Danych Osobowych:
Michał Skowron
E-mail: skarbnik.audyt@onet.pl