W czwartek 18 stycznia 2018 r. klasy drugie gimnazjum uczestniczyły w spotkaniu ze studentką – wolontariuszem panią Angeliną, która pochodzi z Grecji i przyjechała do Polski by opowiadać młodym ludziom o swoim kraju. Wspólnie ze szkołą podstawową nasi uczniowie uczestniczyli w ciekawej lekcji historii, geografii oraz języka angielskiego, gdyż pani Angelina opowiadała o swoim kraju w języku angielskim. W rolę tłumacza włączyła się pani mgr Marzena Pajor. Grecja to kraj położony w południowo-wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. W skład Grecji wchodzi około 2500 wysp, w tym 165 zamieszkałych. Najważniejsze to Kreta, Dodekanez, Cykady i Wyspy Jońskie. Najwyższym szczytem jest wysoki na 2918 m n.p.m. Grecja ma długą historię i bogate dziedzictwo kulturowe. Uważana jest za spadkobierczynię starożytnej Grecji. Jako stanowi kolebkę całej cywilizacji zachodniej, miejsce narodzin demokracji, filozofii, Igrzysk Olimpijskich, wielu podstawowych twierdzeń naukowych, zachodniej literatury, politologii oraz teatru, zarówno komedii, jak i dramatu. Od 2002 r. Grecja zrezygnowała z własnej waluty, przyjmując euro. Flaga Grecji jest prostokątem podzielonym na dziewięć ułożonych na przemian poziomych pasów: pięć niebieskich i cztery białe. W lewym górnym rogu umieszczony jest kanton z białym krzyżem na niebieskim tle.
Krzyż w kantonie wskazuje na
przywiązanie Greków do cerkwi prawosławnej. Kolor niebieski symbolizuje
niebo i otaczające Grecję morze, a biały - pianę morskich fal, z której,
zgodnie z mitologią grecką, powstała bogini piękności Afrodyta.
Według innej wersji, biel oznacza słuszność walki o wolność w 1821 roku.
Uczniowie
mogli też poznać typowe greckie potrawy. Najbardziej
rozpoznawalnym serem jest w Grecji feta (po grecku znaczy „plaster”). Jest to
tradycyjny bałkański ser. Produkowany jest z mieszanki mleka owczego z kozim
lub tylko z mleka owczego. Kuchnia grecka charakteryzuje się szerokim
zastosowaniem oliwy z oliwek, która wykorzystywana jest niemal w każdym daniu
greckim. Chrupiący chleb maczany w oliwie stanowi również popularną grecką
przekąskę. Najpopularniejszym typem są oliwki kalamata, dodawane do potraw
duszonych, sałatek lub spożywane jako przystawka.
Spośród ryb najczęściej spożywa się
tuńczyka, barwenę, okonia, miecznika, sardynki, a z owoców morza krewetki,
ośmiornice i małże. Przyrządza się je na wiele sposobów: z grilla przyprawiane
czosnkiem i sokiem z cytryny, pieczone z jogurtem i ziołami, gotowane w gęstym
sosie pomidorowym lub jako dodatki do zup.
Na
zakończenie pani Angelina pokazała najsłynniejszy grecki taniec czyli Zorbę. Najbardziej popularną wersją tańca w Grecji jest korowód,
którego uczestnicy, spleceni ramionami, przesuwają się powoli w przód,
zatrzymując się po każdym kroku. Popularna jest także wersja korowodu
zwana hasapiko
, znana z filmu Grek
Zorba, taniec ów ma na celu wyrażenie „radości i braterstwa”.
Na zakończenie wicedyrektor pan
Wojciech Wrona, bardzo serdecznie podziękował pani Angelinie za ciekawie
przygotowane spotkanie, podkreślając jego wartości historyczno-geograficzne
oraz kulturowe. Słowa podziękowania skierowano również do Pani Katarzyny
Janiczek Dyrektora Szkoły Podstawowej w Kamionnej za pomoc w organizacji, oraz
Pani Marzenie Pajor za tłumaczenie całego spotkania.